Kort gezegd is een thermobox een container waarin je voedsel kunt bewaren en vervoeren. Zeer bekend geworden in de horecawereld vanwege de vele studenten die maaltijden vanaf eethuizen naar particuliere adressen fietsen. Vaak zien ze eruit als een groot vierkant geval, soms vastgezet op de rug van de fietser, soms vastgeklemd op de pakjesdrager van een scooter. De box is van stevig materiaal zoals polypropyleen. Een goede box weert temperatuurveranderingen en heeft een prima isolatiewaarde. Met thermoboxen kunnen horecagelegenheden hun eten en drinken warm aan huis laten bezorgen. Of juist koel, natuurlijk.
Voordelen van de thermobox
In thermoboxen zul je geen schadelijke chemicaliën of toxines aantreffen. Ze zijn speciaal gemaakt om voedsel veilig te houden en op goede temperatuur te vervoeren. Bijna alle boxen zijn gemaakt van duurzaam materiaal dat tegen extreme temperaturen kan. Omdat het materiaal van thermoboxen recyclebaar is, worden ze onder de noemer ‘milieuvriendelijk’ gezet. Het gebruik van thermoboxen is erg eenvoudig; uitleg is bijna niet nodig. Voor de horeca zijn deze boxen een uitkomst omdat ze daarmee klanten die thuis willen blijven en daar eten, gemakkelijk kunnen voorzien.
Niet alleen voor de horeca
Voor de horeca zijn thermoboxen perfect. Maar ook voor particulieren kan zo’n box echt nuttig zijn. Want wat te denken van het vervoeren van je barbecuevlees naar een buitengebied waar je wilt gaan barbecueën of picknicken. Ook voor de kampeerder is een thermobox bijna verplichte kost. En zelfs thuis in keukenkasten kunnen deze boxen goed werk verrichten. De belangrijkste kenmerken van de boxen zijn dat ze voedsel langer vers houden, langer warm of langer koud.
Isolatie is het sleutelwoord bij een goed werkende thermobox
Je wilt natuurlijk wel goede thermoboxen kopen. Er is namelijk kaf onder het koren. Kies er vooral eentje met een goede isolatie. De warme lucht moet zoveel mogelijk binnenblijven. Daarom dient de box een goede afdichting te hebben zodat de warmte niet snel kan ontsnappen. Dat betekent niet dat je een box zonder ventilatie zou moeten kopen. Want juist ventilatie maakt de luchtcirculatie in de box optimaal. Check ook even het materiaal: echt duurzaam zijn roestvrij staal of kunststof. Gebruik je de boxen voor je horecazaak? Dan is het ook handig dat de thermobox snel en ook gemakkelijk te reinigen is. Want dat klusje zal heel vaak moeten worden gedaan als de box dagelijks meerdere keren op pad gaat. En tot slot heb je een box nodig die bij je niche past. Een snackbarhouder kiest een andere box dan iemand die inserts in de box wil doen met driegangenmenu’s. Denk dan ook om de juiste maat en de juiste vorm.
Diverse soorten
Hier is alvast een overzichtje van vaak gekochte thermoboxen. Allereerst de isolatie box. Die dient om eten warm te houden tijdens vervoer. Een vacuüm thermobox doet dat ook maar is in staat om het voedsel veel langer warm te kunnen houden. De thermisch geïsoleerde box voldoet ook bij het tijdelijk warmhouden en is gemaakt van staal, aluminium of kunststof. De koelbox bevat koeltechnologie en houdt de eetbare producten juist op lage temperatuur. Tot slot zijn er nog hittebestendige boxen die speciaal ontworpen zijn voor een constante warme temperatuur van het voedsel dat erin is opgeslagen. Overtuigd? Ga dan direct naar de website van Horecarama.nl.